78189

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Jan Čáp (e-mailem) --- 26. 9. 2006
Re: Medové pivo

> Vím jenom to, co jsem našel na netu a podle toho se zdá,
> že se do piva cukr přidává.

Asi myslíš ty cukrátka, co přidávaji do lahví před dokvášenim ti, kteří
doma kvasí pivo z mladinovýho koncentrátu (čili nevařeji, to za ně
udělal dodavatel koncentrátu). To je taková obrzlička, aby se jim to
dobře dělalo, ale do poctivýho piva to v podstatě nepatří.

Když to nahradíš lžičkou medu, dostaneš pravděpodobně něco podobného
Kvasaru (naše asi nejznámější medové pivo ze Sentic).

S kategorií medové pivo je ale potíž, protože ji nelze přesně
definovat; nápoj vařený jen z medu a chmele nebude mít charakter piva
podobně, jako medovina nemá charakter vína - obojímu bude chybět tělo
(extrakt u piva ze sladiny, u vína vína z moštu).

Takže máli se výsledek pivu podobat, musí se vždy jednat o kombinaci
sladiny z obilí (nejčastěji ječmene) a roztoku medu. Jde tedy vlastně o
hledání nejvhodnějšího způsobu, jak med do piva přidávat.

Abys našel vhodný způsob, je třeba stanovit co je hlavním cílem. Pokud
by to bylo zužitkování medu, tak přidávání trošky před dokvášením není
zajímavé, protože sklenice medu by ti stačila na několik sudů piva.

Sám když na tohle téma uvažuju, tak se dostávám někam mezi anglický
braggot (něco mezi medovinou a ječným vínem - směs sladina doslazená
medem až do poměru zkvasitelných cukrů 1:1 se kvasí směsí vinných a
svrchních pivních kvasnic) a pololežák (podobný moderním průmyslovým
britským Ale), vařený tak, že sladina se uvaří hodně na dextriny, a co
nejvíc zkvasitelných cukrů se pak přidá jako roztok medu.

Honza

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18798


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu